চেক রিপাবলিকে ফ্রিকুয়েন্টলি আস্কড কোসচেন উইদ আনসার ফর স্কাইপ ইন্টারভিউ

by Lesar on নভেম্ভর ১২, ২০১৫পোস্ট টি ৫৭২ বার পড়া হয়েছে in ইউরোপ ও আন্নান দেশে উচ্চ শিক্ষা

এর আগের কিছু পর্ব রয়েছে উল্লেখ্য মুল লেখায় যেতে এখানে ক্লিক করুন।

ইউরোপের অনেক ইউনিভার্সিটি আছে যারা বেচলর, মাস্টার ও পিএইচডি প্রগ্রামে ভর্তির জন্য স্কাইপ ইন্টারভিউ নিয়ে থাকে। ইউনিভার্সিটির প্রফেসর ১৫-৩০ মিনিট সময় ধরে ইন্টারভিউ নিবে। খুবই সাধারণ প্রশ্ন আপনাকে জিজ্ঞেস করবে। মূলত স্কাইপ ইন্টারভিউ এর প্রশ্ন ০৪টি বিষয়ের উপর করা হয়। আপনার সিভি, মোটিভেসান লেটার, একাডেমিক ট্রান্সক্রিপ্ট এবং সর্বশেষ ডিগ্রির বেসিক টার্ম।

এইরূপ স্কাইপ ইন্টারভিউ আমিও দিয়েছি। ইন্টারভিউ এর আগে আমি যেভাবে  প্রস্তুতি নিয়েছিলাম তার সম্পূর্ণ রুপ আপনাদের সামনে উপস্থাপন করছি। আশা করি আপনাদের উপকারে আসবে।

First she asked me some formal questions like name, location and time of Bangladesh and then she asked specific questions.

1.      How did you hear about the University? / Where did you find out about this University?

Answer:I learned about this university while surfing on the internet. Then visited your official website which is http://www.cuni.cz  to get more information about this university.

2.      Why do you want to study in this University/why you have selected this University?

Answer:The Charles University is among the elite management University. The quality of Post graduate taught programs is well recognized and provides internationally recognized qualifications of highest standard. I really got impressed with your faculty profile and course curriculum. The curriculum is very much similar to what I want to study.

3.      Why do you want to study/enroll/apply in this program/course?

Answer:I am honored to apply M.Sc in Economics and Finance at Charles University because I believe this program will help me to fulfill my dream of pursuing my future career in management. Because I believe this program will help me to obtain such knowledge of management skills and degree that necessary for my future career and to do something to benefit my country in future.

4.      Why do you want to study in Czech Republic? This course is also available in your country so why go to Czech Republic?

Answer:The Czech Republic higher Education system combines the best elements of modernity and tradition .The quality of Czech Republic degree is one reason why I plan to come to the Czech Republic and study. Another is the value for money.

5.      Do you have any friends or relatives who go to this University, live in Prague or Europe?

Answer:No, I don’t have any relatives in Czech Republic or Europe.

6.      Do you know any student in our University?

Answer:No.

7.      Do you have any work experience?

Answer:As a part of the course work, I joined Sonali Bank Limited as an intern student for three (03) months. During my internship, I gathered extended knowledge on working procedure of general banking.

8.      What is the scope your course?

Answer:I strongly feel that M.Sc in Economics and Finance will have very bright prospects for my future career in Bangladesh. In my country foreign qualified professionals with the strong knowledge and research base in management are very much sought after.

9.      What’s your research interest?

Answer:I plan to work with management development research group in international sector after completion of my post graduation. 

10. Have you done any research/do you have any previous research experience?

Answer:For my academic purpose, I have done numerous small research project &survey like Measuring level of stress of workers in BSCIC, comilla. Training and Development of teachers training center (TTC) in Comilla. Promoting Good governance in public institutions of Bangladesh & so on.

11. Say about Czech Republic?

Answer:Czech Republic is a central European country. The total area is 78,866 square kilometers and the country population is around 104 million people. The country is boarded by Germany, Austria, Slovakia and Poland. The official currency of the Czech Republic is the Czech crown and Prague is the capital of Czech Republic.

12. What will you do after completing your course?

Answer:My country is developing country; a lot of projects are required for the infra-structure development of our community. Those projects are required manager that’s why after completing my course I will join that project.

13. Would you like to stay in Czech Republic after your study?

Answer:No, I will back to my home.

14. Why do you want to go back home?

Answer:The value of Czech Republic student is very good in our country as well as the competition ratio is less. So it will have very bright prospects for my future career in Bangladesh. So for my great career I will be back after completion my studies.

15. If you have the opportunity to work full time in Czech Republic will you stay?

Answer:No, I will back to my country.

16. What do you do at the moment/ what are you doing currently? (if you are doing job tell them your job responsibility/profile)

Answer:Recently I completed my Bachelor degree. Now I am seeking a position for post graduation.

17. Please describe yourself?

Answer:I am pleasant, diverse, and active man. I think one of my most distinguishing characteristics is the diversity of experiences I possess. I also have a passion for traveling and exploring different cultures of the world. All these elements have helped me develop a very broad outlook, with varying degrees of knowledge in a range of topics.

18. What is your specialization?

Answer:I have good grades in the management related courses in my under graduation. I have good analytically  and mathematical aptitude. I have the ability to reason logically and convince people. Good communication and organizational skills always helped me to be at the forefront of organizing seminars and group discussion at my university. I can handle pressure situations have persistent determination to reach my goals combined.

19. What is your career goal?

Answer:I am aspired to become a member of top level international management team after having that knowledge & practical experience of international management policies.

20. Which University you have passed from?

Answer:Recently I completed my Bachelor degree from Comilla University in Bangladesh.

21.Lastly,she or he will ask some basic term related to your previous study. 

আশাকরি উপরোক্ত প্রশ্ন গুলি একটু স্টাডি করলে আপনার স্কাইপ ইন্টারভিউ ভাল হবে।

লেখকঃ শাওন নোমান 

InstaForex *****লেখাটি ভালো লাগলে আপনার বন্ধুদের সাথে শেয়ার করুণ!*****

সম্পর্কিত আরো কিছু পোস্ট দেখতে পারেন...

নরওয়েতে উচ্চশিক্ষাঃ স্টাডি ইন নরওয়ে নিয়ে বাস্তারিত
সুইজারল্যান্ডে স্কলারশিপ : মাসে পাবেন ১লাখ ৩২হাজার টাকা।২৮ নভেম্বর ২০১৪ এর মধ্যে আবেদন করতে হবে।
বিদেশে উচ্চশিক্ষা ও কিছু চিরন্তন বাস্তবতা
সুইডেনে পড়াশোনা সম্পর্কে জেনে নিন প্রয়োজনীয় অনেক গুরুত্বপূর্ণ তথ্য।
আপনি কি সুইডেন এ পড়াশুনা করতে আগ্রহী? কেন করবেন এন্ড কিভাবে এপ্লিকেশন করবেন আসুন জেনে নেই।
২০১৭ তে ফিনল্যান্ডে ব্যাচেলর প্রোগ্রামে No IELTS Required.

এই লেখাটি লিখেছেন...

– সে এই পর্যন্ত 1180 টি পোস্ট লিখেছেন এই সাইট এর জন্য আমিওপারি ডট কম.

আমিওপারি নিয়ে আপনাদের সেবায় নিয়োজিত একজন সাধারণ মানুষ। যদি কোন বিশেষ প্রয়োজন হয় তাহলে আমাকে ফেসবুকে পাবেন এই লিঙ্কে https://www.facebook.com/lesar.hm

লেখকের সাথে যোগাযোগ করুন !

আপনার মন্তব্য লিখুন

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment